Peulvruchten, perfecte plantaardige eiwitleveranciers.

Peulvruchten zijn de ultieme eiwitleveranciers voor veganisten. Peulvruchten zoals groene, oranje of bruine linzen, bruine bonen, kievitsbonen, kidneybonen, erwten, kapucijners en kikkererwten zijn een super gezonde basis voor iedere maaltijd, vega burger, soep, snack of wat dan ook? De ultieme plantaardige voedingsbronnen. Peulvruchten zijn eenvoudig te bereiden, goedkoop, vormen geen of een lage belasting voor het milieu en kunnen gedroogd, lang bewaard worden.  Waarom er zo weinig mensen zelf peulvruchten kopen?? Een raadsel.

Peulvruchten, ideale vleesvervangers.

De eiwitten in peulvruchten zijn hoogwaardige eiwitten en daarom een perfecte basis voor “vleesvervangers”.  Peulvruchten bevatten niet alleen hoogwaardige eiwitten maar ook langzame koolhydraten.  Dat betekent in de praktijk dat je bloedsuikerspiegel niet heel snel stijgt en dat is goed om op het juiste gewicht te blijven. Overgewicht wordt vaak veroorzaakt door de vele consumptie van verkeerde koolhydraten. Is steeds meer vegan burgers worden peulvruchten verwerkt, ook doordat ze daardoor een lekkere “byte”krijgen.

Milieubewust kopen en consumeren.

De milieubewuste consument eet graag peulvruchten. Veel van deze eiwitrijke vruchten kunnen in Nederland worden gekweekt, ze zorgen voor stikstof in de grond en kunnen in Nederland geconsumeerd worden. In veel boerenwinkels in je regio zijn ze te koop.

Kikkererwten.

Kikkererwten zijn super gezonde peulvruchten die bijvoorbeeld gebruikt worden om falafel te maken, een specialiteit uit Israël. Je koopt tegenwoordig falafel in iedere supermarkt. In Amsterdam zijn de MAOZ falafel bars erg populair.  Voor rond de 5 euro koop je er al een broodje falafel en omdat de saladebar niet beperkt is, heb je er een hele maaltijd aan. Wist je overigens dat er in kikkererwten niet alleen volwaardige eiwitten, IJzer en B vitamines zitten?? Ook kikkererwten zijn een ideale basis voor een veganistische lekkernij of burger. In de veganistische keuken moet je zeker kikkererwten en andere plantaardige eiwitbronnen op voorraad hebben.

Peulvruchten zijn super goedkoop.

Voor consumenten die willen besparen op hun uitgaven voor voeding, is de peulvrucht het ideale product.  Voor een paar euro koop je al een gedroogde peulvruchten en de bereiding kost ook niet veel. Veel gedroogde peulvruchten zoals bruine bonen, kapucijners, kikkewerwten en dergelijke, moet je voordat je ze gaat koken wel 20 tot 24 uur weken. Ze worden dan zachter en hoeven veel minder lang te koken.